Universitetslektor i logopedi

Åbo Akademi är ett internationellt framstående forskningsuniversitet med ett brett svenskspråkigt utbildningsansvar i Finland. Med sin speciella nordiska förankring har Åbo Akademi en framstående och erkänd ställning nationellt och internationellt inom forskning och utbildning. Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi är en dynamisk och gränsöverskridande miljö i vilken mångsidig forskning bedrivs, bland annat utifrån akademins minoritetsprofilering.


Åbo Akademi söker en universitetslektor i logopedi från 1.1.2025 (eller enligt överenskommelse). Befattningen är placerad vid utbildningsprogrammet för logopedi vid fakulteten för humaniora, psykologi och teologi (FHPT) i Åbo. 

Logopediämnet tillgodoser den svensk- och tvåspråkiga befolkningens behov av utbildade talterapeuter, ansvarar för logopedi som undervisningsämne samt bedriver forskning med internationell genomslagskraft. Forskningen vid ämnet är expansiv med fokus på orsaker till och förebyggande av röst- och kommunikationsstörningar hos barn och vuxna och språkliga störningar hos barn, samt den logopediska behandlingen av störningarna och behandlingens effekt. I undervisnings- och forskningsverksamheten förenas såväl teoretiska som kliniska perspektiv. 

Läs mera om ämnet på https://www.abo.fi/amnen/logopedi/


BEFATTNINGSBESKRIVNING

Till universitetslektorns arbetsuppgifter hör undervisning och forskning. Universitetslektorn har brett ansvar för planering och genomförande av undervisning på grund  - och ämnesstudier (speciellt  röstkurser) och handleder och granskar lärdomsprov på grund- och magisternivå. I uppgifterna ingår också att som medlem i lärarteamet delta i den pedagogiska utvecklingen av när- och distansundervisningen på området samt att vara egenlärare för studenter på kandidatnivå. Universitetslektor har ett stort utbildningsansvar med mycket kontaktundervisning. För att framgångsrikt kunna utföra arbetsuppgifterna bör universitetslektorn vara aktiv och delaktig i undervisnings- och forskningsmiljön på campus. 

Universitetslektorns möjlighet att forska utgör högst 1/3 av arbetstiden. Universitetslektorn ska bidra till att utveckla forskarutbildningen och den existerande forskningsmiljön genom fortgående forsknings- och publiceringsverksamhet.

Universitetslektorer omfattas av systemet med helhetsarbetstid om 1612 timmar per år. Arbetsuppgifterna definieras närmare i en årlig arbetsplan (i enlighet med Instruktion för personal, godkänd av styrelsen 1.4.2022). 


KOMPETENS OCH BEDÖMNING 

Av universitetslektorn krävs doktorsexamen i undervisningsämnet eller närstående ämne samt undervisningsförmåga. Kompetens som legitimerad talterapeut eller motsvarande är  särskilt meriterande för befattningen. Meriterande är även mångsidig ämneskompetens och förtrogenhet med olika tal-, språk-, och kommunikationssvårigheter, fonetik, logopedisk utredning och intervention samt förutsättningar att undervisa och handleda inom ett flertal logopediska delområden, särskilt i röst och fonetik.      

Vid bedömningen och jämförelsen av sökande till befattningen beaktas följande kriterier i den nedan prioriterade ordningen : 

  • Pedagogisk kompetens (40 %), vilket inkluderar bl.a. undervisningsförmåga, pedagogisk grundsyn, pedagogisk utbildning, för uppdraget relevant undervisnings- och handledningserfarenhet, kursutvärderingar och utvärdering av sökandes undervisning samt deltagande i utvärdering och pedagogiskt utvecklingsarbete. 
  • Vetenskaplig kompetens (40 %), vilket innefattar forskningsmeriter såsom vetenskapliga publikationer på relevant område och andra forskningsresultat och erfarenhet av att söka forskningsfinansiering samt erhållen forskningsfinansiering 
  • Samverkan (20 %), inklusive god förmåga till kollegialt samarbete och ämnesövergripande samarbete, erfarenhet av samverkan med det övriga samhället samt deltagande i nationell och internationell verksamhet inom ens område, erfarenhet av projektledning och administrativ förmåga. 

En anställning görs efter en helhetsbedömning av sökandens skicklighet och utvecklingspotential i relation till förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen. 

Sökande kan inbjudas till intervju och ombes avge undervisningsprov. 

Vid nyanställning tillämpas prövotid. 


ALLMÄNNA SPRÅKKRAV
Kraven på språkkunskaper för lärarbefattningar vid Åbo Akademi framgår i helhet av universitetslagens 78 § (558/2009) samt i 1–2 § i Instruktion om de kunskaper i svenska och finska som krävs av lärare vid Åbo Akademi (25.2.2010).  

För lärarbefattningar krävs utmärkt förmåga att använda svenska i tal och skrift av infödda finska medborgare, av en utländsk sökande eller en icke-infödd finsk sökande förutsätts kunskaper i svenska så att uppgifterna kan skötas med framgång.  För ifrågavarande befattning har bestämts att utländska sökande inte behöver uppvisa förmåga att förstå finska.  

Läs mera om hur språkkunskapskrav och erhållande av intyg på svenska kunskaper för sökande till undervisningsbefattningar vid Åbo Akademi.


LÖN
Lönen erläggs enligt kravnivå 5–6 för undervisande och forskande personal. Därtill kommer en på prestationer baserad individuell lönedel.  


ANSÖKAN

Ansökan inlämnas i det elektroniska ansökningsformuläret nedan senast 30.8.2024, kl. 15.00 (finsk tid). Se närmare anvisningar för uppgörande av ansökans bilagor: https://www.abo.fi/anvisningar-for-sokande-till-undervisnings-och-forskningsuppdrag/

Till ansökan fogas följande bilagor: 

  1. Ansökningsbrev med en redogörelse på de mest relevanta erfarenheterna för uppdraget (högst 2 s.) 
  2. CV, enligt modell av Forskningsetiska delegationen i Finland, TENK: https://tenk.fi/sv/anvisningar-och-material/modell-till-meritforteckning-forskare inklusive en fullständig publikationsförteckning  
  3. En separat lista över högst 3 publikationer som stöder sökandes vetenskapliga kompetens. Publikationerna tillhandahålls elektroniskt genom sökande laddar upp dem i ansökningsformuläret som pdf-dokument eller ger länk till ett system för fildelning där publikationerna har lagrats och kan laddas ner 
  4. Pedagogisk portfölj: http://web.abo.fi/befattningar/Pedagogisk_portfolj2021.pdf 
  5. Kopia på betyg över doktorsexamen och eventuella andra intyg för att styrka behörigheten (språkintyg, intyg över pedagogiska studier) 
  6. Forskningsplan (högst 4 s.)
  7. Kontaktuppgifter till två referenser


INFORMATION 
Närmare information om befattningen ges av professor Viveka Lyberg Åhlander, e-post: viveka.lybergahlander[a]abo.fi eller (om ansökningsprocessen) HR-specialist Jenni Kronqvist, e-post: jenni.kronqvist[a]abo.fi.

Vänligen notera att juli är en semestermånad och vilket medför något fördröjda svar från universitetet.  
 

Åbo Akademi arbetar aktivt för en jämn könsfördelning och en ökad mångfald i alla personalgrupper.

Ansökningstiden börjar: 24.06.2024 11:00Ansökningstiden slutar: 30.08.2024 15:00
De fält som är markerade med en stjärna (*) är obligatoriska.
Håll bara ett formulär öppet när du fyller i en ansökan!
Personuppgifter
Ingen information i ditt ansökningsformulär, utöver namn och kontaktuppgifter, sparas före din ansökan är inlämnad i systemet
Förnamn *
Efternamn *
Eventuellt tidigare efternamn
Födelsetid *
dag månad år
Vi skickar information om din ansökan via e-post. För att ta emot våra meddelanden är det viktigt att e-postadressen är korrekt.
E-post *
Jag äger den här e-postadressen och har kontrollerat att den är skriven korrekt.
Telefon
Gatuadress *
Postnummer *
Postanstalt *
Statistiska uppgifter
Nationalitet (endast för statistiska ändamål) *
Kön (endast för statistiska ändamål) *
Var fick du höra om den lediga platsen?
Språkkunskaper
Modersmål *
1. Främmande språk
2. Främmande språk
3. Främmande språk
Andra språkuppgifter
(Högst 200 tecken)
Tecken kvar:
Utbildning
Högsta avlagda examen *
Examen
Universitetets/utbildningsinstansens officiella namn *
Universitetets/utbildningsinstansens land *
Tid för avläggande av examen *
månad år
Huvudämne, inriktning
(Högst 300 tecken)
Tecken kvar:
Pågående studier
Antal avlagda studiepoäng
Docenttitel
Utfärdad av (universitet)
Tidpunkt
månad år
Titel
Arbetserfarenhet
Ange de fem viktigaste arbetserfarenheterna med tanke på arbetsuppgifterna ifråga. Arbetshistoriken i sin helhet kan presenteras i bilagan CV. OBS! Arbetserfarenheterna arrangeras automatiskt enligt den tidpunkt då anställningsförhållandet började.
Benämning
Arbetsgivare
Anställningsförhållandet började
månad år
Anställningsförhållandet slutade
månad år
Huvudsakliga uppgifter
(Högst 300 tecken)
Tecken kvar:
Pedagogiska meriter
Undervisningserfarenhet (uppgifter, tid och plats)
(Högst 1000 tecken)
Tecken kvar:
Pedagogisk utbildning
(Högst 1000 tecken)
Tecken kvar:
Undervisningsprov (plats, tid, uppgift, vitsord)
(Högst 1000 tecken)
Tecken kvar:
Andra pedagogiska meriter (handledning, utvecklingsarbete, pris, mm.)
(Högst 1000 tecken)
Tecken kvar:
Vetenskapliga meriter
För uppgiften relevant publikationsverksamhet
(Högst 1000 tecken)
Tecken kvar:
Erhållen forskningsfinansiering
(Högst 1000 tecken)
Tecken kvar:
Pågående forskningsarbete
Handledning av doktorander
(Högst 1000 tecken)
Tecken kvar:
Andra vetenskapliga meriter
(Högst 1000 tecken)
Tecken kvar:
Ledarskap och samverkan
Ledarskapserfarenhet (uppgift, tid, plats)
(Högst 1000 tecken)
Tecken kvar:
För uppgiften relevant verksamhet inom vetenskapssamfundet och samhället i övrigt
(Högst 1000 tecken)
Tecken kvar:
Bilagor
Filens max. storlek är 5120 kb. Tillåtna filtypers namn är: rtf, doc, odt, pdf, txt, docx. Filens innehåll måste motsvara filtypen.
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 3
Bilaga 4
Bilaga 5
Bilaga 6
Bilaga 7
Bilaga 8
Bilaga 9
Bilaga 10
Kom ihåg att skicka in din ansökan efter förhandsgranskningen! När du har skickat in den får du användarnamn och lösenord per e-post, och kan logga in i systemet och uppdatera din ansökan medan ansökningstiden pågår.