Professor i gerontologisk vård

Åbo Akademi ledigförklarar en anställning som professor i gerontologisk vård vid Fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier (FPV). Anställningen inleds 1.1.2025 eller enligt överenskommelse. Projektanställningen som professor i gerontologisk vård är för en tid omfattande sju år från det att den inleds. Arbetsplatsens ort är Åbo.

Befattningen är placerad vid ämnesklustret för hälsovetenskaper. Till utbildningsprogrammet för hälsovetenskaper hör huvudämnesstudier i vårdvetenskap och hälsofrämjande arbete och hälsokunskap. Ämnesklustret bedriver aktiv forskningsverksamhet inom en bredd av samtida hälsovetenskapliga kunskapsområden, och bidrar således på olika sätt till kunskapsutvecklingen inom angelägna välfärdsfrågor. Vid utbildningsprogrammet finns förutom denna befattning, en professor, tre äldre universitetslektorer, tre universitetslektorer samt andra till enheten knutna forskare. Vid fakulteten finns utbildningsprogram för lärare inom småbarnspedagogik, klasslärare, speciallärare, pedagogiskt ledarskap och utvecklingsarbete, ämneslärare, slöjdvetenskap och hushållsvetenskap samt utbildningsprogrammet för socialvetenskaper. Vid fakulteten finns också forsknings-, lärande- och utvecklingsmiljön Experience Lab. 

ARBETSBESKRIVNING OCH KVALIFIKATIONER

Till ansvarsområdet som professor i gerontologisk vård hör särskilt att bedriva gerontologisk vårdforskning. Till ansvarsområdet hör att leda forskning inom äldrevårdens olika delområden, som främjar utvecklingen och kvaliteten inom äldrevården och -omsorgen i Svenskfinland, speciellt Åboregionen. Professorn förväntas aktivt delta i Åbo Akademis tvärvetenskapliga forskningsprofil Lösningar för hälsa, vilken sträcker sig från bioteknik till individualiserade terapier, psykologiska behandlingar samt hälso- och sjukvårdslösningar baserade på välfärdsteknologi och artificiell intelligens. Uppgifterna förutsätter aktivt deltagande i universitetets forskningsmiljö i Åbo. Till professorns uppgifter hör särskilt handledning av doktorander.

Den som anställs som professor ska bedriva och leda vetenskaplig forskning, meddela därpå grundad undervisning, följa vetenskapens utveckling, anskaffa forskningsmedel, samverka med det övriga samhället och delta i nationellt och internationellt samarbete inom sitt område i enlighet med Universitetslagen (558/2009).

Av professorn krävs förutom doktorsexamen företrädesvis inom social- och hälsovetenskaper, gedigen vetenskaplig kompetens samt pedagogisk kompetens, förmåga att leda forskningsprojekt och anskaffa forskningsmedel, internationell forskningserfarenhet samt ledarskapsförmåga.

Mera information om befattningen och dess behörighetskrav, bedömningskriterier, krav gällande språkkunskaper samt anställningsförfarandet, hittas i befattningens redogörelse.

SPRÅKKUNSKAPER
 
 Kraven på språkkunskaper för lärarbefattningar vid Åbo Akademi framgår i sin helhet av 78 § universitetslagens (558/2009) samt § 1 och 2 i Instruktion om de kunskaper i svenska och finska som krävs av lärare vid Åbo Akademi (25.2.2010). 

För lärarbefattningar krävs av inhemska sökande utmärkt förmåga att använda svenska i tal och skrift samt förmåga att förstå finska.

En utlänning eller icke-infödd finsk medborgare kan befrias från kravet på kunskaper i svenska och finska och komma i fråga för anställningen som professor. Kunskaper i svenska och/eller finska är meriterande. Eftersom förvaltnings- och undervisningsspråket vid Åbo Akademi primärt är svenska förväntas den som anställs tillägna sig sådana kunskaper i svenska som möjliggör framgångsrikt deltagande i undervisning på svenska och i administrativa uppdrag i framtiden.

Muntliga och skriftliga kunskaper i engelska är nödvändiga för framgångsrik skötsel av befattningen.

Sökande som saknar intyg över sina kunskaper i svenska kan få sina kunskaper prövade och vid behov avlägga språkprov inför Åbo Akademis språknämnd. Läs mera om visandet av språkkunskaper vid Åbo Akademi.

LÖN OCH ARBETSTID

Lönen för en professor följer kravnivå 8-11 i enlighet med kravnivåtabellen för undervisnings- och forskningspersonal i universitetens lönesystem. Till den uppgiftsrelaterade lönedelen tillkommer en på prestationer baserad individuell lönedel (lönetabell).

Den årliga arbetstiden för undervisnings- och forskningspersonal är 1612 h. Vid nyanställning tillämpas prövotid.

ANSÖKAN
 
 Ansökan inlämnas via Åbo Akademis elektroniska ansökningsformulär senast 12.6.2024, kl. 15:00 (finsk tid). Se Instruktion för elektronisk arbetsansökan.

Till ansökan ska bifogas följande bilagor på engelska:

  • Ansökningsbrev (högst 1 sida) 
  • En meritförteckning (CV) (enligt modell av Forskningsetiska delegationen, TENK). Till meritförteckningen bifogas en fullständig publikationsförteckning (se anvisningar).
  • En separat lista på max. 10 publikationer som den sökande önskar åberopa för att styrka sin kompetens. Publikationerna ska tillhandahållas elektroniskt; sökande länkar till publikationerna i publikationslistan eller till ett system för fildelning där publikationerna lagrats.
  • En forskningsplan (max. 5 s.) 
  • En pedagogisk portfölj (se anvisning).
  • En beskrivning av sökandes syn på uppdraget samt visioner om ämnesområdets framtida utveckling (max. 2 s.).
  • Kopior av examensintyg och eventuella språkintyg.
  • Sökandes kontaktuppgifter (telefonnummer, e-postadress och postadress) och kontaktuppgifter till tre referenspersoner, som beredningsgruppen vid behov kan kontakta.

INFORMATION

Frågor kring befattningen kan riktas till dekan Michaela Pörn (michaela.poern[a]abo.fi) eller om ansökningsprocessen till HR-specialist Malin Österholm-Liljedahl (malin.osterholm-liljedahl[a]abo.fi).

Åbo Akademi arbetar för en jämnare könsfördelning och en ökad mångfald i alla personalgrupper.

Ansökningstiden börjar: 02.05.2024 16:00Ansökningstiden slutar: 12.06.2024 15:00

Dela jobbannonsen